Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing)
İnsanları reklam ve mesaj bombardımanı altında bırakmadan çok daha etkin stratejilerle satış yapmanızı sağlayacak Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing) ile işinizi büyütmek için sınırsız fırsatlar elde edebilirsiniz. Yapılan araştırmalarda markalar düzenledikleri etkinliklerde hedef kitleleri üzerinde pozitif deneyimler oluşturabilirse bu kitlelerin yüzde 74 oranında alışverişe yönlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu pozitif etki insanları sadık müşterilere bile dönüştürebiliyor.
Deneyimsel Pazarlama Nedir?
Etkileşim pazarlaması ismi ile de anılan bu sistem müşterilere fiziksel deneyimler yaşatır. Bu sistem iki yönlüdür. Markalar bu sayede oluşturdukları deneyimi insanların bizzat denemesini sağlar. Modern bir pazarlama yöntemi olarak tanımlanabilen bu yöntemde insanlar markaların ürünleri ile ilgili deneyimler yaşalar ve marka ile aralarında bağ oluşur. Bu da satış konseptine yansır.
Deneyimsel Pazarlama Önemi
Ürünü satın almadan deneyimleme imkanı bulabileceğiniz bu sistemde marka sağlayacağı faydayı müşterisine yaşatma odaklıdır. Müşteri ile birebir iletişim sağlanmakta ve sistem pazarlama alanında oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Markalar sadece ürünü tüketiciye ulaştırmak yerine bu sistem ile ürünü kullandırma ve ürün hakkında fikir verme gibi stratejiler takip ediyor. Tüketici markanın vizyonu hakkında bir deneyim kazanıyor. Geleneksel reklamcılıktan çok daha ötesinde olan bu sistem sosyal medya kullanımın artması ile uygulama sayısında da yükselmeler ortaya çıkıyor. Müşteri ile kurulan bu derin bağ Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing) sistemini satış üzerinde etkili bir hale getiriyor.
Deneyimsel Pazarlamanın Faydaları
İnsanlarla özel ve özgün bir bağ kurulan bu sistemde insanlar yaşadığı pozitif deneyim ile markayı bir ömür zihinlerine kazır. Özellikle kulaktan kulağa pazarlamaya giden kapının sonuna kadar açılması ile artan bir müşteri portföyü elde edilir. Marka ve müşteri arasında kalıcı bağların güçlenmesinde etkili olan bu sistem kampanyalarla entegre yaklaşımlarda olduğunda farklı stratejiler geliştirilmesine imkan tanıyor. Markanın çevrimdışı ve somut bir şekilde deneyimlenmesi ile marka çevresinde çevrimiçi bir diyalog zinciri meydana geliyor. En önemli faydası müşteriler ile daha yakından ilişkiler kurulması sağlanıyor.
Özellikle 18 ile 35 yaş arasındaki nesil içim ürünü bizzat deneyerek tecrübe etmek çok daha etkili bir karar verme süreci oluşturuyor. Bu sistemde insanlar güzel vakitler geçirdiklerine ve deneyimlerini başkalarına aktardıklarında etkili bir reklam süreci elde ediliyor.
Deneyimsel Pazarlama Örnekleri
Profesyonel firmaların yaptıklarını incelemek bazen en iyi öğrenme tekniği olabiliyor. The Economist medya kuruluşları 1860 yılında kurulan ve teknoloji, finans, politika ve uluslararası ilişkiler alanında yayınlar yapan bir firmadır. Genelde teknik bir üslup kullanan bu medya kuruluşu geleceği şekillendiren konularda karmaşık ve uzun yazılar yayınlıyor. Bu imajı değiştirmek firmanın iki yılını aldı. Bunun için iki yıl boyunca dergi içeriğine ilgi duyan insanlara erişildi. İnsanlara marjinal gıdalar sunuldu. Tarımın geleceği, gıda güvenliği, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik alanlarında farkındalık adına yapılan bu etkinlikler ile zaman içerisinde firmanın abone sayısı arttır. Geliri ise kampanya maliyetlerine katladı.