Marka Pazarlaması (Brand Marketing)
Kullanıcıların zihnine markanın aşılanmasına Marka Pazarlaması (Brand Marketing) denir. Bu sistem sadece slogan ve logo seçiminden ibaret değildir. Doğru bir strateji belirlenmesi ile oldukça verimli sonuçlar alınabilir. Markayı oluşturan birkaç temel unsur bulunur. Bunlar markanın itibarı, logosu, slogan, misyon, vizyon, ürün ve hizmetler, kullanılan üslup, görseller ve videolar şeklinde sıralanabilir. Bu sistemde kısa vadede sonuç alınmaz. Başarıya ulaşmak için doğru bir strateji ile uzun vadede çalışmalar yapmak gereklidir.
Marka Pazarlaması Nedir?
Ürün ya da hizmetler genel marka öne çıkaracak şekilde tanıtılır. Bu sistemin amacı değerlerinizi, kimliğinizi hatta kişiliğinizi etkili bir şekilde kişiselleştirilmiş olarak hedef kitleye bağlamaktır. Marka müşteri ve ürün arasında bir köprüdür. Bu sistemde işletme adını ve logonuzu mümkün olduğunda çok yere koyarak beklemek fayda sağlamaz. Çok uzun zaman alması nedeni ile göz ardı edilen bu pazarlama sistemi esasında iyi bir strateji belirlenerek çalışıldığında uzun vadede kalıcı satış başarısı sağlayacaktır.
Marka Pazarlaması Önemi
Firmanızın güvenilirliğini, itibarını ve Pazar erişimini oluşturmak için marka değeri çok önemlidir. Ürün ve hizmetleriniz tutarlı ve stratejik marka değeri çalışması ile çok daha yüksek bir değere sahip olacaktır. Markanın güvenilir, tanınabilir ve tutarlı olması müşterinin seçimlerini etkiler. Güçlü bir marka değeri elde etmek ürün için daha fazla ücret almalarını sağlar. Yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini kolaylaştırır. Uzun ömürlü marka değeri olan bir firma imajı oluşturmak için Marka Pazarlaması (Brand Marketing) işlemleri çok önemlidir.
Marka Pazarlaması Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Uzun vadeli bir strateji oluşturmak çok önemlidir. Bu alanda duygu iletimi, tutarlılık, hedef kitle belirlemek ve firma vizyonu oluşturarak çalışmalar şekillendirilebilir. Şirket vizyonu oluşturarak işe başlanılır. Firmanızın ne ile tanınması gerektiğine karar vermeli ve mesajı var olan tüm pazarlama kanallarından iletmek için iyi bir strateji geliştirilmelidir. İkinci olarak hedef kitle belirlenmelidir. Seçilen hedef pazara ait temel demografik bilgiler pek çok anlam taşır. Bu alanda satın alma kişiliklerinin analiz edilmesi çok önemlidir.
Üçüncü olarak tutarlı olmak başarılı bir marka geliştirirken en çok dikkat edilmesi gerekendir. Marka tonunuz, görsel estetiğiniz ve mesajınız uzun vadede uyumlu ve tanınabilir olmalıdır. Dördüncü başlıkta marka pazarlamasının gerçek hayatta devam etmesinin takibi bulunuyor. Verilen sözler tutulmazsa tüm çabalar boşa gidebilir. Bunlar dışında müşteri ile duygusal bir bağ kurmakta başarı için hayati önem taşır.
Marka Pazarlamasının Marka Kimliğine Katkıları
Yapılan Marka Pazarlaması (Brand Marketing) işlemlerinin en büyük amacı potansiyel müşteriye marka bilinirliği kazandırmaktır. Çalışmalar hedefine ulaştığında hedef kitleniz logonuzu gördüğünde vizyonunuz ve misyonunuz kafasında anında canlanır. Başarılı bir pazarlama çalışması rakiplerinizden her zaman için bir adım önde olmanızı sağlar. Marka itibarı oluşturur. Özellikle sosyal medyadaki olumlu yorumlar potansiyel müşteri kitlenizin güvenini kazanma imkanı sağlayacaktır. Doğru strateji müşterilerle iyi kurulmuş bir bağ ortaya çıkarır. Bu şekilde müşteri güveni kazanır ve bu güveni yeni müşteri oluşturmada bir referans olarak kullanabilirsiniz.